Červenec 2008

31.07.2008

31. července 2008 v 7:23 Jídelníčky

snídaně:2racio toustíky+sýr+bílý jogurt s hrstí vloček+skořice(bez cukru)
svačina: -
oběd:2celozrnné housky+kus kedlubny(mám doma 3kilovou tak z ní uřezávám po kouskách)
svačina: -
2rýž.chlebíčky+sýr+polívka do hrnečku
pohyb:ráno-15minut běh,odpoledne-100zkracovaček,večer-60zkracovaček

dalších 5mýtů o jídle

31. července 2008 v 7:12
O jídle a zdravé výživě existuje spousta mýtů a polopravd. Vědci nás denně zásobují zaručeně
pravdivými informacemi o škodlivosti toho či onoho, abychom se zanedlouho někde dočetli, že to už dávno neplatí. Přečtěte si, jaká jsou další zažitá tvrzení, která byla v poslední době vyvrácena.
Po bramborách se tloustne
Ještě donedávna panovalo mezi dietáři pevné přesvědčení, že vyloučení sacharidů ze stravy povede k hubnutí. Jenže právě sacharidy, obsažené také v rýži a v těstovinách, jsou pro tělo nejlepším zdrojem energie a nelze doporučit jejich úplné vyloučení. Navíc pokud sníte talíř brambor, neznamená to, že automaticky přiberete. Důležitější spíše je, jak brambory upravujete a s čím je jíte. Určitě není vhodné pojídat brambory zapečené se smetanou nebo polité máslem. Tato kombinace samozřejmě vede ke zvýšení tělesné hmotnosti. Takže novým faktem je, že po bramborách samotných se netloustne, jen je třeba dát si pozor na tuky, které s nimi konzumujete.
Zaručeně fungující dietou je dělená strava
Existuje mnoho diet založených na víře, že zažívací systém nezvládne určitou kombinaci jídel nebo živin. Obvykle slýcháte, že sacharidy a bílkoviny se spolu nesnášejí, což vede k zažívacím potížím a následně k přibírání na váze. Avšak jen velmi málo jídel jsou čisté sacharidy nebo čisté bílkoviny, většinou jde to mix obou. Podle australského serveru betterhealth.vic.gov.au mohou různé druhy jídel pojídané dohromady vašemu zažívání spíše pomoci. Například kuře nebo hovězí je lépe vstřebáváno, když je zapijete pomerančovým džusem, který obsahuje vitamin C. Váš zažívací systém obsahuje velmi šikovné enzymy, které jsou perfektně schopné zvládnout všechno jídlo, co sníte. Dietám založeným na dělení stravy proto nevěřte, naopak se snažte o pestrost své stravy.
Nejzdravější snídaní je ovoce
Není nijak vědecky podloženo, že by čistě ovocná snídaně měla nějaké zdravotní nebo hubnoucí výhody. Většina ovoce není příliš bohatá na takové složení sacharidů, které tělo po celonočním půstu potřebuje. Nicméně ovoce je velmi dobrým zdrojem vlákniny a vitaminů. Jen si k němu ráno ještě dopřejte dávku sacharidů v podobě obilnin (hlavně těch v celozrnných variacích) jako je chleba, palačinky či cereální lupínky. Obilniny vám pomohou udržet energii po většinu dopoledne a ovoce plné vlákniny krásně zasytí hladovějící žaludek.
Existují jídla, po kterých se hubne
Kdyby toto tvrzení bylo pravdivé, nejspíš by všichni jedli jen ony zázračné potraviny. Asi jste už slyšeli, že grepy či mořské řasy mají zvláštní moc spalovat tělesný tuk. Bohužel podle vědců z Faculty of Health, Medicine, Nursing and Behavioural Sciences z Deakinské univerzity v Austrálii je to pouze zbožné přání. Nejblíže tomuto mýtu je dieta založená na zvýšeném příjmu vlákniny. Její konzumace totiž poskytuje pocit plnosti s minimem kalorií, takže vás tolik nepřepadá pocit hladu. Nacpáváním se vlákninou tedy přímo nezhubnete, ale jste na dobré cestě. Vlákninu hledejte třeba v ovoci, zelenině, obilninách a luštěninách.
Pití během jídla zpomaluje zažívání
Tento předsudek se opírá o teorii, že tekutina zředí žaludeční šťávy, čímž se zpomalí zažívání, a to povede ke zvýšení tělesného tuku. Těžko říci, jak podobné teorie vznikají, ale opravdu neexistuje důkaz, který by právě tuto pověru potvrdil. Naopak se vědci shodují, že pití během jídla spíše trávení napomáhá. Zažívání vám nezpomalí ani popíjení alkoholických nápojů během oběda, ale může už vést k rychlejšímu přibírání na váze. Není totiž bohužel mýtem, že alkoholické nápoje jsou velmi kalorické a způsobují ony nenáviděné tukové polštáře. Smutnou pravdou však je, že tuto schopnost mají, i když jimi nezapíjíte jídlo. Ale to už je na jiné téma.

dieta jeskynního muže(smích)

31. července 2008 v 7:09
Zapomeňte na všechny ostatní diety! Pokud chcete zhubnout a ještě udělat něco pro své zdraví, naservírujte si menu podle jeskynního muže.
Tým vědců pod vedením doktora Per Wandella ze švédského Institutu Karolinska se rozhodl prozkoumat účinky pravěké životosprávy na současného člověka. Výsledky studie, která byla publikována v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition, byly velmi příznivé. Snížené riziko srdečních onemocnění, zlepšení krevního tlaku, menší riziko vzniku cukrovky a také zhubnutí.
Studie se zúčastnilo dvacet dobrovolníků, kteří se po dobu tří týdnů stravovali pouze tím, co mohli ulovit, probodnout nebo sebrat ze stromů a rostlin. Speciálně upravené menu obsahovalo čerstvé i mražené ovoce, různé bobule a zeleninu, libové maso, nesolenou rybu, citronovou či limetkovou šťávu, koření, ale také kávu nebo čaj bez mléka a cukru. Zakázány byly veškeré mléčné výrobky, sůl, těstoviny, chleba, uzeniny, alkohol, cukr a ovocné džusy. Dobrovolníci si mohli jednou týdně dopřát i pamlsek ve formě sušeného ovoce, naloženého masa v soli nebo jednu porci tučného masa. K tomu všemu mohli ještě konzumovat dva brambory denně.
Pravěké geny jsou stále v nás
Po třech týdnech byl těmto lidem změřen krevní tlak, body mass index a obsah cholesterolu v krvi. Ti, co dodrželi stanovený jídelníček, zhubli v průměru o 2,5 kg, klesla hodnota jejich BMI a výrazně se jim také zlepšil krevní tlak. Doktor Wandell k tomu řekl: "výzkum dokázal, že i krátkodobé využití této diety má příznivé účinky na snížení hlavních rizikových faktorů pro srdeční onemocnění."
Švédští vědci jsou přesvědčeni, že moderní člověk je geneticky přizpůsoben stravě paleolitických předků a že lidské geny se od té doby téměř nezměnily. Proto je tedy pravěká strava pro člověka přirozenější než současný jídelníček plný obilovin, mléčných výrobků a rafinovaných cukrů. Nicméně doktor Wandell dodává: "Jedním z negativních efektů této stravy je snížený přísun vápníku, což by později mohlo vést k osteoporóze."
Návrat ke kořenům
Jídelníček podle doby kamenné však není žádnou převratnou novinkou. Jeho příznivé účinky jsou známé již od sedmdesátých let, kdy ho zpopularizoval gastroenterolog Walter L. Voegtlin, a posléze byl tento styl stravy zpracován mnoha vědci v několik knihách a vědeckých žurnálech. Základní myšlenkou zůstává návrat k přirozeným zdrojům potravy, který vyhovoval i našim prapředkům. Proto tato dieta obsahuje převážně libové maso, ryby, zeleninu, ovoce, kořínky, ořechy, semena, houby, koření, ale také vejce a hmyz. Vyloučeny jsou však veškeré obiloviny, luskoviny, mléčné výrobky, sůl, rafinovaný cukr a zpracovaný olej. Rafinované cukry a mouka jsou totiž součástí naší stravy jen asi dvě stě let.

Na pití je samozřejmě nejvhodnější voda či čerstvá šťáva z dostupných plodů. Nepřípustné jsou pak alkoholické nápoje, ale i čaj nebo káva, jelikož se předpokládá, že je pralidé neznali. Co se týče zpracování potravy, nemusíte do sebe soukat všechno syrové, vaření se totiž praktikovalo již nejméně před 250 000 lety, což odpovídá střední době kamenné. Období paleolitu neboli doby kamenné trvalo asi 2,5 milionu let a skončilo zhruba před 10 000 lety s vývojem zemědělství a rolnictví.

30.07.2008

30. července 2008 v 10:19
Tak ty prázdniny utíkají co?až se mi chce brečet že je měsíc fuč:(..dneska jsem měla zase ten svuj hnusnej sen...kdy se přežírám a nejde to vyblejt...vzbudila jsem se z něho celá upocená:(..ale držím se..a zatím nebleju..ani na to moc nemám pomyšlení,ale asi je to hluboko ve mě,kdy se mi o tom i zdá...jinak dneska sem si ráno šla zaběhat,a hned se cítím lépe:)..a taky jsem si koupila novou žehličku..sice mě stála skoro dva tisíce ale je aspon kvalitní...pěkně se mi tou starou ničily vlásky:(...a co vy holčiny jak se vám daří?..já dneska stoupla na tu váhu..a nezhubla jsem ani nepřibrala:(chjo...musim být trpělivá....
snídaně:2racio toustíky+sýr+bílý jogurt s hrstí vloček
svačina: -
oběd:2celozrnné housky+kedlubna
svačina: -
večeře:celozrnná večka+kedlubna
sport:ráno běh asi 15minut,100 zkracovaček

zahradní nízkokalorický burger

30. července 2008 v 10:09
http://redakce.atlas.cz/edition_files/images/201/196551.jpg

Nízkokalorické recepty - zkuste zahradní burger

Už jste otrávená omezenou nabídkou netučných výrobků v supermarketech? Buďte nezávislá a vařte si nízkokalorická jídla sama! Nepřiberete po nich ani gram!
Zahradní burger (149 kalorií 2 kusy)
Vy, které víte, jak vám každý zkonzumovaný kousek pečiva přidá na váze, určitě uvítáte tento recept. Zajímavá variace na zeleninový burger bez kousku bílého chleba zachutná nejen těm z vás, které se snažíte shodit, ale i vegetariánům.
Příprava :: Přibližně 25 minut plus opékání dalších 10 minut
Suroviny :: ¼ hrnku vody, ½ hrnku nakrájených čerstvých rajčat, ½ hrnku nakrájených čerstvých zelených paprik, ½ hrnku nakrájených čerstvých červených paprik, 1 hrnek jemně nakrájené cibule, ½ hrnku zeleného hrášku, ½ hrnku kukuřice z konzervy, ½ hrnku tymiánových lístků, 3 velké uvařené a oloupané brambory, 3 vaječné bílky, ¼ hrnku odstředěného mléka, 1 hrnek strouhanky ze pšeničného chleba
Příprava :: Vodu vařte v kastrolu na mírném ohni. Přidejte rajčata, papriky a cibuli. Vařte za stálého míchání zhruba 10 minut, dokud nebude zelenina zcela jemná. Poté ji nechte odkapat a vmíchejte hrášek, kukuřici a tymián. Uvařené a oloupané brambory rozmačkejte ve velké míse, do které pak přilijte mléko a bílky. Po důkladném promíchání do této směsi přidejte zeleninu. Rozmíchejte a zformujte placičky o velikosti zhruba stejné jako je klasický burger. Směs by měla vystačit na přibližně 12 takových placiček. Tyto placky poté obalte ve strouhance, kterou si předem připravíte do mělké nádoby. Obalené burgry umístěte na pánev (nejlépe teflonovou) a opékejte zhruba 5 minut z každé strany, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
Burgry podávejte teplé. Výborně chutnají s jednoduchou rajčatovou omáčkou, kterou si můžete sama připravit, anebo již hotovou koupit.

takzvané modelingoErotické agentury

30. července 2008 v 10:07
Takzvané modelingoEROTICKÉ agentury
Na našem českém trhnu působí agentury, které se věnují erotickému biznisu - nikoli modelingu. Některé to veřejně prohlašují a některé se schovávají pod mnohovýrazným slovem "modeling". Takovou slečnu osloví jako modelingová agentura - ona šťastná, že ji někdo oslovil, jde omrknout jejich stránky a vyvalí se na ni hesla jako - s námi si vyděláte hodně peněz, vše diskrétně, produkce jen do ciziny anonymně. Ona o tom popřemýšlí a třeba se nechá svést a jde se zaregistrovat díky vidině vysokého snadného výdělku. A původní modelka je teď "erotická modelka". Je to docela škoda, ale bohužel realita je krutá. Mě osobně oslovilo hodně agentur pod názvem modelingová agentura. Jedna se dokonce věnuje modelingu i erotice a do tý sem se šla zaregistrovat - to bylo někdy v únoru 2005, měla jsem čerstvě 18. Jako začínající modelka, jsem totiž byla hrozně šťastná, že je o mě zájem a nehleděla jsem na důsledky. Upozornila jsem je, že erotiku dělat nechci - oni řekli, že v pohodě, že mě nenutí. Jednak se mnou při focení jednali jak s kusem masa, bylo to moje první focení a byla jsem hrozně nervózní a od nich jsem se nedočkala žádného pochopení a individuálního přístupu a když jsem odcházela řekli mi, že bych mohla dělat akorát lolitku ani mě nepozdravili a zabouhli dveře, ještě než jsem si obula boty. Takové chování o něčem svědčí a to by pak člověk měl dát od té agentury ruce pryč. Jenže já jsem ještě doufala, že měli jen "blbý" den. Časem mi pak jen chodili nabídky na erotickou práci, i když jsem jim důsledně naznačila, že o to nemám zájem. Přišla mi i nabídka na "party girl" - měla bych se plavit s milionářem po Středozemním moři na jachtě a penízky bych si vydělala jak jinak než přes postel. Proti erotice nic nemám, ale oni mi nabízeli prostituci!, což bych od erotické agentury vážně nečekala. Z toho taky plyne, že když se ta agentura věnuje erotice i modelingu, moc práce v modelingu vám nesežene. Jsme sice národ "topmodelek", ale bohužel erotický trh tu převyšuje modelingový. Když chcete dělat kariéru v modelingu, musíte do zahraničí. Hlavní je si dávat pozor na to, s kým co podepisujete, taková modelingo - erotická agentura, by vás i mohla i pod smluvní pokutou napomínat k přijmutí erotické zakázky, zvlášť když si od nich necháte nafotit book a peníze, které máte zaplatit, vám strhnou z první zakázky.
Tady jsem vypasala nějaké ty erotické agentury působící na našem trhu:
  • agentura Pavlamodels (majitelka Pavla Najmová)
  • agentura Claudia Roosi models - poloerotická polomodelingová
  • agetrura Patrik models - Erotická modelingová agentura
  • Papaya agency - ze stránek : hlavní nabídkou naší agentury jsou modelingové služby. Zde nabízíme především zajištění modelek, modelů a párů pro Vaše erotické projekty a to jak v oblasti fotografování, tak i v oblasti natáčení erotických filmů a video ukázek.
  • agentura Bona vera
  • agentura Eroczech
… a mohla bych pokračovat dál
Tyto agentury totiž nerozlišují slovo modeling a erotika. Ale v tom je velký rozdíl. A právě na to lákají nové a nové oběti, teda tento pojem "oběti", je jen můj názor a taky jeden z více pohledů na věc. Takže na vás apeluji, kdo chce mít jistotu v modelingu tak se erotickýma agenturama vůbec nezabývejte. Erotický trh skýtá mnoho nebezpečí a podrazů, od nemocí přes nedobrovolnou postituci atd. . Pokud vám to nevadí, je to jen vaše věc. Takže když se nechcete věnovat erotice doporučuju meily, vzkazy a jakékoliv kontakty těchto agentur s vámi ihned mazat. Chcete přece dělat modeling a ztrácíte zbytečně čas čtením takových vzkazů a meilů.
Upozornění: Kdo by si rozmyslel práci v erotice a nějaké ty zakázky měl už za sebou a chtěl potom už jen dělat modeling - musím mu bohužel říct, že to nejde. Některé modelingové agentury mají vyloženě ve smlouvě, že souhlasíte pod pokutou, že akty jste nefotila a pokud se přijde na vaše erotické zakázky, musíte zaplatit nemalou pokutu. Erotický biznis uzavírá dveře k úspěchu v modelingu a ty rychle utracený peníze vám za to přece nestojí. Ale samozřejmě je to ale jen můj osobní názor a jen vaše svědomí.

modelky...a jejich život(rady a tipy)

30. července 2008 v 9:57
Vymodelujte postavu modelky
Možná o něm také sníte. O ideálně štíhlém těle modelky. Některé z nich udržování křivek nepřinášejí oběti, pro jiné je to ale každodenní boj a odříkání.
Čeho se bojí jako čert kříže
Modelka nejí těstoviny, protože jsou příliš velkou zásobárnou energie, kterou by se jí vždy nemuselo podařit vydat. Modelka ze svého jídelníčku vyloučila i sýry a to zejména sýry tvrdé. Modelka si do svého ovocného salátu v žádném případě nenakrájí žádné banány, nekupuje si avokádo a vůbec se vyhýbá tropickému ovoci, které je většinou poměrně kalorické. Modelka a sušenky, neřkuli čokoláda jsou naprosto neslučitelné elementy. Tolik kalorií, to by byla sebevražda! Totéž platí i o vepřovém mase a slanině. Tady je příliš mnoho tuku. Modelka si nikde neobjednává žádné přílohy, jako jsou třeba brambory nebo fazole, a rozhodně ji neuvidíte ukusovat rohlík nebo jakékoli jiné bílé pečivo. I vajec je v modelčině asketickém jídelníčku pomálu. Modelka nesolí, nesladí, nepoužívá ocet, hořčici, olej (kromě trochy toho panenského olivového - extra virgin) a máslo. Například sůl totiž zadržuje v organismu zbytečně moc vody. Modelka nepije nápoje s bublinkami a už vůbec ne slazené limonády. Bublinky totiž nafukují a zpomalují proces trávení. O sladkém se snad už ani není třeba zmiňovat. I na rautech a party se uvědomělá modelka vyhýbá kávě a alkoholu jako čert kříži. V alkoholu je opět příliš mnoho kalorií a kofein v kávě by jí mohl zadělat na celulitidu. A to je naprosto nepřijatelné!
Všechno zelené má zelenou
Nemusíme se bát, že by modelka vůbec nic nejedla. Konzumuje vše zelené. Ne že by se snad
přímo chodila pást, ale dopřává si brokolici, špenát, lusky apod. Připravuje si superdietní saláty: zeleninu mixuje s citronem a malinkou lžičkou olivového oleje. Také jí kuře, ale jen vařené nebo grilované a bez kůže. Smažené nebo pečené by do pusy přirozeně nevzala! Modelka jí i ryby vařené v páře a především ty z moře vylovené. Sladkovodní jsou už příliš tučné. Pokud si dopřeje rýži, důkladně ji před vařením propírá, aby ji zbavila škrobu. Také jí nízkotučné výrobky, jako je jogurt nebo kozí sýr. A ovoce. Ale to jen do tří hodin odpoledne. Potom už ani dílek pomeranče. Své jídlo si modelka občas i okoření: třeba citronovou kůrou, oreganem, mátou nebo bazalkou. A také hodně pije: nejméně dvě láhve vody nebo bylinkového čaje denně. Bez cukru a bez sladidel, samozřejmě!
Nejpřísnější bojová taktika
Modelka jí asi tak třikrát, maximálně čtyřikrát denně. Ale jen malé porce, prosím! Pomalu ujídá z malých talířků a mističek, protože jídlo servírované na nádobí menšího průměru budí dojem většího množství. Modelka po šesté hodině večerní už v žádném případě nevezme nic do úst, i kdyby celý den fotila nebo se proháněla po molu a vůbec neměla čas se najíst. Možná jen v případě, že by ten den neměla v úmyslu spát, by si mohla přece jen něco malého dopřát. Jíst totiž může ještě šest hodin před spaním. Modelka také cvičí, aby si zpevnila svaly a aby se zejména její malý zadeček i v těch nejmenších bikinkách při přehlídce spodního prádla ani nehnul.

29.07.2008

29. července 2008 v 17:11
tak a přítel je fuč..konečně mám taky jeden večer pro sebe...:Djinak ty vedrauž mě začínají ničit:(a jídelníček?mno nic moc,doma toho moc nemám..a jsem líná si dělat nákup..tak jím co dům dá:D..a copak vy holčiny?jak vám klesá váha?:)já se asi zítra odhodlám na tu váhu no:(hlavní ale je že jsem ted dlouho neblila..jenže mám strach že jak tu nemám přítele tak znovu začnu:(nesmím:(a víte co je nejhorší?..v těhle vedrech chodíme na soukromou pláž jeho babičky a dědy..jenže cestou z pláže se u nich stavíme..vždy mi nabízí jídlo..a já vždy odmítnu a jen si dám pití..včera jsme se strašně s přítelem pohádaly...protože ho mrzí že si od nich nikdy nic nevezmu..jako bych jima prej opovrhovala:(chjo..kdyby věděl jak to je..že neopovrhuju..ale že bych pak strávila hodinu s hlavou v hajzlu a blila:(
snídaně:2racio toustíky+2rýž.chlebíčky+sýr
svačina: -
oběd:2celozrnné housky+bílý jogurt
svačina: -
večeře:celozrnná houska+hrnek borůvek+syrovátkoví nápoj

MASO..ano nebo ne?

29. července 2008 v 17:03
Milovníky masitých pokrmů snadno poznáte - jsou totiž většinou obézní. Jen minimum vegetariánů má nadváhu, proto většina lidí s jídelníčkem býložravce patří mezi nejhubenější.
Zvláště u žen je to podle expertů z Tufts University v Bostonu nejpatrnější. Pro mnohé obézní ženy z toho tedy plyne ponaučení, chtějí-li mít svou váhu pod kontrolou, musí nahradit většinu masitých pokrmů zeleninou.
V testovací skupině čítající 55 tisíc Švédek byly jednak maso milující ženy a také vegetariánky, laktovegetariánky (vedle zeleniny jedí i mléčné výrobky) a semivegetariánky (jedí občas ryby a vejce). Všechny typy vegetariánek byly o dvě třetiny hubenější než masožroutky. Mezi milovnicemi pokrmů ze zvířat bylo 40% osob obézních, zatímco mezi vegetariány nadváhou trpělo jen 25%.

"Rostlinné pokrmy jsou celkově vzato bohaté na sacharidy, ale obsahují také hodně vlákniny, která člověka rychleji zasytí. Mají navíc rovněž řadu živin, které jsou zdraví prospěšné,"
řekla Kirstin Newbyová z Bostonu. Podle ní navíc rostlinná strava často pomáhá při léčbě rakoviny a srdečních chorob. Masožrouti se však podle jejího názoru nemusejí vzdát svého oblíbeného kusu zvířete, stačí, když budou volit libová masa a nízkotučné mléčné výrobky.

mýty o vyvážené stravě

29. července 2008 v 16:57

Mýty o vyvážené stravě

Jím jen celozrnné pečivo a stejně nemůžu zhubnout

Je chvályhodné, že nahrazujete bílé pečivo jeho celozrnnou variantou. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky vám dodává mnoho vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pokud sníte celozrnné pečivo pocit sytosti právě díky vláknině vydrží déle než když sníte bílé pečivo. Ovšem jeho energetická hodnota je stejná jako u bílého pečiva. Proto, hubnete-li, musíte množství pečiva tak jako tak omezit.


Z jídelníčku jsem vyloučila své milované uzeniny a majonézové saláty. Zhubnula jsem 5 kg, nyní už to ale nejde. Mám stále hlad, proto jím hodně ovoce. Co mám dělat, abych zhubnula?


Počáteční úbytek hmotnosti bývá rychlý a poměrně snadný. Stačí malý zásah do dosavadní životosprávy a výsledek se rychle dostaví. Pak už je situace trochu komplikovanější. Musíte pečlivě zvažovat nejen množství, ale i celkovou skladbu jídelníčku. Ve vašem případě bude lepší, budete-li zahánět hlad spíše zeleninou než ovocem a k porci zeleniny či ovoce vždy přidáte určité množství bílkovin, které vás zasytí. Na svačinu tedy nikoli dvě jablka, ale jenom jedno a nízkotučný bílý jogurt nebo malý kousek sýra.


Cvičení je na nic. Jím méně než dříve a 3x týdně chodím cvičit. Ručička na váze se ani nepohnula.

Jste na omylu. Cvičení vám dopomohlo k vyššímu podílu svaloviny. Svalovina váží více než tuková tkáň. Pokud byste si nechala změřit množství tukové tkáně předtím, než jste se pustila do cvičení a teď, viděla byste rozdíl. Kromě toho, že vaše postava vypadá nyní lépe, pomohla jste i metabolismu. Nyní vydáváte (spalujete) více energie i ve dnech, kdy necvičíte. Rozhodně nepřestávejte cvičit, výsledky se dostaví.


Jím hodně vlákniny - kupuji si ji v lékárně, ale hlad mám pořád stejný.

Je pravděpodobné, že vlákninu zapomínáte důkladně zapíjet tekutinami. Každou porci vlákniny zapíjejte minimálně 3 dl vody. Vláknina teprve ve spojitosti s tekutinami nabobtná, zaplní žaludek a tím splní svůj účel. Při hubnutí byste měla za den vypít 3 litry vody. Nezapomeňte na to, že vláknina je prospěšná, ale nikoli samospasitelná. Ve svém jídelníčku musíte dát větší prostor zelenině, rybám a drůbežímu masu a nízkotučným mléčným výrobkům. Zapomeňte na uzeniny, byť by byly označeny jako dietní. Neslaďte a nedojídejte se velkým množstvím pečiva. Tuky používejte v nezbytně nutném množství.


Jím naposledy v 17 hodin.

Tento postup byl hojně propagován v minulých letech. Nyní je ale známo, že dlouhá pauza mezi jídly se nevyplácí. Dojde k tomu, že metabolismus "jede na úsporný režim", spaluje tedy méně kalorií než tehdy, když přijímáme menší porce častěji. V každém případě ale jezte večer střídmě.


Místo knedlíků už jím jenom těstoviny


Pokud očekáváte, že zhubnete jenom díky této změně, jste na omylu. Složení knedlíků a těstovin je téměř stejné. Rozdíl je v tom, že knedlíky nelze jíst samotné, ale s tučnou omáčkou nebo šťávou z nepříliš libového masa. Nikoli těstoviny, ale opět omáčka rozhodne o tom, zda si připravíte pokrm redukční či spíše výkrmný. V mnoha pizzeriích se setkáte s těstovinami politými omáčkou obsahující 2 dl smetany ke šlehání. Takové jídlo klidně vyčerpá nebo i překročí váš celodenní obvyklý příjem energie.


Alkohol spaluje tuky

Tento mýtus je hluboko zakořeněný a stále populární. Pravda je však taková, že žádné tuky nespaluje, naopak napomáhá jejich ukládání v těle. Tvrdý alkohol je kalorickou bombou a navíc ještě zvyšuje chuť k jídlu. Jedna sklenka nesladkého vína k večeři samozřejmě nic nezkazí, ale větší množství už otupuje naše předsevzetí, ztrácíme snadněji sebekontrolu a můžeme sníst mnohem více, než jsme měli původně v plánu.


Některé herečky odmítají přílohy a živí se jenom bílkovinami

V tisku bulvárnějšího ražení se často objevují "tajné tipy hvězd" na štíhlou linii. Vzhledem k tomu, že zdravý rozum neroste přímo úměrně s popularitou, podsouvají nám tyto osobnosti i diety tzv. bezsacharidové. Zjednodušeně řečeno jde o konzumaci masa bez příloh, brutálnější varianty zakazují i zeleninu. Tuky je možno jíst neomezeně, ovšem není na co si je dát. Celý efekt vychází z utlumení produkce inzulínu, výsledkem čehož je odvodnění organismu. Tato dieta je vysloveně nezdravá a vede k urychlení vzniku aterosklerózy. Navíc při ní organismus strádá nedostatkem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Zvyšuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění, dny a osteoporózy.


Nebudu na jídlo myslet a zhubnu


Z jedné strany je tato teorie správná. Avšak jen v tom smyslu, že nemá smysl zaobírat se tím, co všechno jiní mohou sníst aniž by přibrali, zatímco vy musíte šetřit každou kalorii. Z druhé strany, chcete-li zhubnout, musíte na jídlo myslet tak, abyste si předem naplánovala co nakoupíte nebo co budete jíst v zaměstnání. Pořád byste měla mít možnost dát si něco nízkoenergetického, například v zaměstnání den předem připravený zeleninový salát s kuřecím masem. Nemůže pak dojít k tomu, že máte velký hlad, a protože jiná možnost není, skončíte u párku v rohlíku.


Nejím polévky, protože se po nich tloustne

Záleží na tom, o jakou polévku se jedná. Je jisté, že typická gulášová nebo dršťková polévka je kalorickou bombou. Můžete si však uvařit polévku, která vás zasytí, dodá dostatek vitaminů a minerálních látek a kaloricky bohatá nebude. Zkuste vývar z drůbežího masa, předem odstraňte kůži, přidejte kořenovou zeleninu, cuketu, česnek, brambor a rajče.

borůvková sezona:)

29. července 2008 v 16:55

Borůvková sezona

Borůvky nám dodávají energii, vyhlazují vrásky, čistí krev, pomáhají při zažívacích problémech a chrání náš imunitní systém. Modrý plod borůvky, který nám krásně zbarví pusu, má výraznou, nezaměnitelnou chuť a je pro nás zdrojem důležitých vitamínů a minerálů.

Jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů.
Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů - snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují. Z tohoto důvodů se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (např. rostlinné oleje - viz žluknutí). zdroj wikipedia
Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost přirozených antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně (např. v čaji a ovoci) je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě jakožto potravinový doplněk (např. vitaminová tableta).
Významný v borůvkách je zejména obsah vitamínu C a karotenu, třísloviny taninu a dalších protirakovinných látek, z minerálů je důležitý především obsah železa. Čerstvé, sušené i mražené borůvky jsou lékem při všech respiračních onemocněních, používají se jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách či při průjmu. Jsou také perfektním doplňkem potravy při rekonvalescenci.

Čerstvé je můžeme konzumovat rozmačkané se smetanou nebo jogurtem, hodí se do ovocných koktejlů, salátů a zmrzlinových pohárů. Chutné jsou také borůvkové marmelády i džemy, také koláče s borůvkami a dezerty s tvarohem či jogurtem.
Zde nabízíme jeden tip jak chutně připravit borůvky.
Borůvkový hřbet
180 g cukru krupice
180 g hladké mouky
5 vajec
3 lžíce rozpuštěného másla
borůvky
Návod k přípravě: Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme 4 lžíce horké vody a šleháme. Pak vmícháme máslo a mouku. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, rozhrneme ho a posypeme borůvkami. Pečeme na 180 stupňů.

28.07.2008

28. července 2008 v 12:48
tak jak se vám vede?:)..mě celkem dobře..na váhu se sice stále neodvažuju ale brzo snad jo:D....jinak tyhle krásně prosluněné dny trávím hlavně s přítelem u mě..nebou vody...a je to super...prostě když jsem s ním..nemyslím na přežírání..klidně mu usmažím palačinky a upeču koláč..a nevezmu si ani kus....je to silná vůle..tak snad to vydržím i nadále..před ním mám pocit že nesmím selhat....
snídaně:1rýž.chlebík+2racio toustíky+bílý jogurt
svačina: -
oběd:grahamová večka+syrovátkoví nápoj
svačina: -
večeře:grahamová večka+mini letní jablíčko ze zahrady:)

české miss diety netrápí

28. července 2008 v 12:45

České miss životospráva ani šatník netrápí

České miss a topmodelky jsou stále veřejnosti na očích. Musejí si udržovat perfektní postavu, účesy i šatník. Jak se zdá, moc je to netrápí, alespoň podle toho co nám prozradila čerstvá Česká miss 2007 Lucie Hadašová, Česká miss 2006 Renata Langmannová, vicemiss Miss ČR 2003 Markéta Divišová a Miss ČR 2003 Lucie Váchová.
Co se týče účesů, shodují se v tom, že by nikdy nechtěly mít na hlavě nějakou extravagantní barvu, krátké vlasy a nešly by "dohola". Miss Renata Langmannová neplánuje ani prodlužování vlasů.

miss
"Nikdy jsem nezkoušela žádné našívání vlasů, protože mám svoje zdravé vlasy a nikdy jsem neměla tu potřebu. Nijak to neodsuzuji, je to asi bezva, když vám narostou za chvíli vlasy o 25 centimetrů, ale myslím, že to musí těm vlasům škodit," říká miss Renata Langmannová.
Shodují se i v otázce šatníku, nepodléhají bezhlavě módě a příliš ani nesledují módní trendy. Snad jen miss Markétu Divišovou móda baví víc než ostatní.
"Pořád vymýšlím co na sebe, pořád něco kupuji nebo si i nechám šít, stále to řeším. Dokonce mě to i baví. Co se týče třeba barev, mám ráda černou, červenou a bílou a je mi to jedno, co se nosí nebo nenosí," prozrazuje Markéta Divišová, která se snaží řešit i otázku správné životosprávy, protože dodává:

miss
"Začala jsem před dvěma měsíci na sobě tvrdě pracovat, dala jsem si závazek, že budu chodit do posilovny, takže to dodržuji. Co se týče jídla, tak se také snažím, jím hodně maso a zeleninu, ale pokud mám chuť na čokoládu, tak si klidně dám i něco jiného. Snažím se jíst pravidelně, ale to mi moc nejde, na to jsem si nezvykla. Teď jsem si oblíbila čínské nudle s masem a zeleninou, tím se cpu denně, sním opravdu ten obrovský talíř a denně do té restaurace chodím."
Jinak o sobě štíhlé miss tvrdí, že diety nedrží. Například miss Renata Langmanová říká, že je veliký jedlík, protože je z Moravy.
"Miluju omáčky a knedlíky a cítím se opravdu dobře, když jsem najedená. Když mám hlad, tak jsem nervózní. Snažím se jíst zdravě, ale moc se mi to nedaří," dodává Renata, podobně jako Lucie Hadašová, která říká:
"Nejraději mám buchty a klasickou českou kuchyni. Jím celý den a hodně. Když jsem v Praze, toho času na jídlo není moc, tak to řeším nějakou "rychlovkou", ale to není moc dobré na pleť. Ale bohužel, mám to ráda."

missmiss
K misskám, které nepřibírají patří i modelka, moderátorka a studentka práv Lucie Váchová.
"Moje velká dieta je můj život, který vedu, protože když mám hodně napjaté dny, plné práce, tak hodně zhubnu, i když jím pořád stejně, hodně snídám, obědvám a večeřím také hodně. Když je trochu volno, tak přibírám. Nejlepší dieta je práce a stres. Snídaně a večeře dodržuji bohaté, s obědem to je někdy horší, když někam jedu, tak mám plnou tašku jídla, tím jsem známá. Když není čas na nic, tak ani na jídlo a pak to doháním," prozradila recept na perfektní postavu miss Lucie Váchová.

PŘÍBĚH:doopravdy zhubla!

28. července 2008 v 12:44
Po dvou porodech jsem hodně přibrala na váze, a ač jsem se snažila zhubnout, vůbec kila nešla dolů. A to ani navzdory tomu, že jsem spoustu nocí probděla u postýlek nemocných dětí, točila jsem se v domácnosti od rána do noci sama, protože manžel pracoval na stavbě a vracel se domů až večer.

Jemu moje kila navíc nevadila, jenže mě ano! A tak jsem se rozhodla zhubnout.
Když bylo dceři 2 roky a druhé rok, vrátila jsem se znovu do práce. Kolegyně samozřejmě mimo témat jako "Co na sebe", kosmetiky, a povídání o chlapech a dětech probíraly hlavně diety a jídlo vůbec. Jediná výhoda u mne snad byla, že nemusím jíst sladké, kafe piju zásadně hořké, ne kvůli dietě, ale protože mi tak chutná. Ale naložit si na talíř malý řízeček a k tomu tři brambůrky se salátem prostě nedokážu. Většinou jsem je ochutnávala už při smažení. A snít třeba čtyři chlebíčky najednou mi nedělalo vůbec žádný problém!
nakonec jsem zhublaPředávaly jsme si navzájem recepty, a také zkušenosti s opravdu, ale opravdu zaručenými dietami. Vyzkoušela jsem snad všechny, a jediným výsledkem bylo, že zvlášť po těch jednostranných, vajíčková, tukožroutská apod. mě akorát tak chytil žlučník, a když jsem stoupla na váhu, ručička ukázala ještě o kilo víc!
Zažívací problémy mě donutily navštívit lékaře, a ten vyslovil podezření dokonce na žaludeční vředy. Musela jsem jít na vyšetření žaludku, což bylo velmi nepříjemné, ale dalo se to vydržet. Lékař zjistil, že mám bakterii Helicobakter pylori, a dostala jsem léky. Gastroenterologem jsem byla také náležitě poučena o tom, jak správně jíst a dodržovat dietu při potížích. Ovšem co je všeobecně známo, a málokdo se tím při hubnutí řídí, je zásada: jíst 5x denně v malých dávkách, omezit sladké, přílohy jako knedlíky úplně na čas vynechat, jíst hodně ovoce a zeleniny, také hodně pít, a hlavně
vynechat alkohol, protože ten obsahuje spoustu kalorií. A samozřejmě pohyb!

Tohle všechno jsem samozřejmě věděla, jenže málokdy dodržela. Měla jsem opravdu velkou chuť k jídlu, pivo jsem si také po dobrém obědě neodpustila, a večery u televize? Manžel moc rád něco chroupal, ale mrkev to tedy nebyla! Většinou brambůrky, oříšky, často jsem dělala chlebíčky a chuťovečky, no co kdyby nás přepadl hlad!
A bylo težké se na něj dívat a odolat. A k dobrému jídlu patří dobré pití, takže vínečko bylo také. A tak se střídaly dny, kdy jsem poctivě držela dietu, vážila a odměřovala potraviny, počítala kalorie a výsledek téměř nulový. A co mě štvalo ze všeho nejvíc, že manžel byl hubený jak tyčka, a mohl sníst cokoli a nepřibral ani deko! "Taková nespravedlnost," říkala jsem si.

Dokonce jsem se přihlásila na cvičení pro ženy, které bylo vždy 2x týdně. Byly tam fajn holky, a nebyla jsem sama, kdo bojoval s nechtěnými kilogramy. Jenže co to bylo platné, po příchodu z tělocvičny jsem byla řádně vytrávená, a jak se říká, vybílila ledničku. Potom jsem už snahu zhubnout vzdala, ona ta nadváha nebyla zas tak hrozná.
A pak jsem jednou narazila na knihu Lenky Kořínkové o dělené stravě. Knížka byla moc hezky napsaná, také v ní byla spousta dobrých receptů, a tak jsem, spíše ze zvědavosti, její dietu vyzkoušela.

Výsledek byl ohromující.

Při vaření jsem vařila jídlo nadvakrát, protože děti odmítaly jíst zvlášť kytičky a zvířátka, to zn. rozdělené jídlo - nemíchat rostlinné potraviny se živočišnými. Maso a zeleninový salát ano, ale bez brambor, a např. párek bez rohlíku nebo maso se zelím bez bramborových knedlíků by také nesnědly. Mě to ale problém nedělalo, dietu jsem poctivě držela měsíc, a zhubla jsem 5 kg! Takže to byl úspěch, a v životě jsem nikdy nesnědla tolik ovoce a zeleniny! Jenže jsem zjistila, že tahle dieta se nedá držet pořád, dřív nebo později dostane člověk prostě chuť na maso-knedlo-zelo nebo řízek s bramborovým salátem. A tak jsem se snažila aspoň jíst víc zeleniny a ovoce.
Váha se udržovala plus mínus 3 kg nahoru i dolů několik let. Později přišly jiné starosti, než se zabývat nějakým tím kilem navíc, měla jsem před rozvodem, a kila letěla domů sama, ani jsem o to nestála. Později se přidaly i zdravotní problémy, ale takovéhle shazování kil nepřeji nikomu. Jakmile se moje trápení vyřešila, váha se zas vrátila zpět na původní hodnotu. A pak jsem zjistila, že opravdu nejlepší je jíst všechno, ale opravdu menší porce, a více se hýbat. Nevynechávám přílohy, ani už tělo netrápím střídavými nálety na ledničku a následným hladověním. A výsledkem je, že mám postavu hezčí než zamlada, jen k tomu cvičení se nějak nemohu donutit. Tak aspoň chodím z práce pěšky, je to půlhodinka ostré chůze.
Nejtěžší ale bylo právě nepřejídat se, trvalo mi téměř rok, než jsem se naučila jíst opravdu málo. Dám si klidně i čokoládu, nebo dortík, moc ráda vařím a peču, takže se už nešidím. Jednou týdně dodržuji ovocný nebo zeleninový den, piju bylinkové čaje, hodně jsem omezila alkohol, a zhubla jsem za rok o 6 kg. Přestaly mě bolet klouby, jen se zády mám potíže.

Samozřejmě vím, že každý jsme nastaveni na jiný režim spalování a také už nejsem nejmladší. Mám radost, že nepřibírám, a jediné co mi "vadilo," bylo to, že jsem musela kompletně vyměnit šatník, vše na mě viselo!

Proto chci vzkázat všem boubelkám:

Jíst vše, ale malé porce
Nepřejídat se
Nespoléhat na různé hubnoucí koktejly a tablety
Pokud to jde, tak se více hýbat
Nehladovět!
Podle mého si tělo období krize pamatuje, a pak uloží zásoby okamžitě při nárazovém jídle!
A dát si to, na co máme chuť, nevyčítat si případný neúspěch!

A popravdě řečeno, komu se líbí ty vychrtlé modelky, co na nás koukají z obálek časopisů? Podle mého názoru nás mají muži rádi takové, jaké jsme.

co používat místo bílého cukru?

28. července 2008 v 12:42

Co používat místo bílého cukru?

Chcete vynechat bílý cukr z jídelníčku a hledáte jinou variantu, jak si zdravě osladit pokrmy?
Bílý cukr má vliv na oslabení obranyschopnosti organismu, protože překyseluje krev, ochuzuje tělo o minerální látky a přispívá k množení bakterií a vytváření zánětů. Oslabuje imunitu, přetěžuje slinivku, přispívá k obezitě. Umělá sladidla našemu zdraví také neprospívají, ale nebojte se, o sladkou chuť pokrmů se ošidit nemusíte- existují totiž přírodní sladidla.
Obilný slad
Obilný slad tvoří za tlaku a teploty přeměněná obilná zrna. Je druh sladidla s maximálním obsahem polysacharidů vznikajících z obilí za pomoci fermentace bez přídavku cukru. Slad obsahuje sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, udržuje v rovině krevní cukry a šetří slinivku, protože na rozdíl od cukru nepřechází rychle do krve.
Javorový sirup
Javorový sirup je přírodní produkt, které se získává z čisté javorové mízy. Obsahuje cukr, který nejde přímo do krve, ale je vstřebáván střevními stěnami, takže nezatěžuje slinivku tak jako cukr. Kromě vody obsahuje sacharidy (90 procent sacharózy a 10 procent hexózy, fruktózy a glukózy), minerály (vápník, hořčík, zinek, železo), menší množství vitaminů a organické kyseliny. Je výborný na palačinkách, vaflích, toustech, sušenkách, připravují se z nejrůznější cukrovinky, lízátka, bonbony, používá se na dezerty, do perníků a dortů.
Med
Toto přírodní sladidlo má vysoký obsah minerálů a zdraví prospěšných látek. Obsahuje železo, zinek, mangan, jod, vitaminy B2, B6, C pantothenovou kyselinu, biotin. Pomáhá při nachlazení, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Med je mnohem zdravějším zdrojem energie než rafinovaný cukr. Na rozdíl od něj obsahuje glukózu, takzvaný hroznový cukr a navíc ještě některé vitaminy, draslík, enzymy a baktericidní látky. Tyto složky však zůstanou zachovány pouze do 40 °C. Med by se proto neměl zahřívat na vyšší teplotu, ochucujeme jím tedy zchladlé čaje a pokrmy. Dá se jím osladit spousta jídel- pudinky, krupičné kaše, jogurty, koktejly, ovocné směsi, ale i klasické pokrmy jako například rajské omáčky, dušené zelí, salátové zálivky.
Amasaké
Amasaké se připravuje z uvařených obilovin, nejčastěji z jáhel, rýže či ovsa, s přidáním fermentovací složky. Nechají se fermentovat a když zesládnou, znovu se ohřejí a proces je ukončen. Tento tradiční japonský pokrm neobsahuje jednoduchý cukr, umělé přísady, ani konzervační látky. Má mnoho enzymů podporujících trávení a vstřebávání důležitých živin do těla, cukry a tuky se lépe vstřebávají místo aby se ukládaly v těle do tuků. Amasaké se konzumuje buď přímo nebo se dá ředit vodou, čímž vzniká náhražka sladkého mléka nebo pudinků. Připravují se z něj koktejly, kaše, dezerty.

Marmelády a sušené ovoce

Při přípravě moučníků a dezertů můžeme k oslazení použít také varem zahuštěné šťávy z ovoce. Používáme ale pouze takové, které jsou vyrobeny bez přidání cukru či umělých sladidel. Sušení ovoce je nejpřirozenější způsob konzervace. Poté se dá uvařit či umixovat a použít ke slazení pokrmů.
Karob
Karob je dužnina svatojánského stromu rozemletá na prášek, která slouží jako náhrada kakaa v různých pokrmech- čokoládě, zákusků, koláčů, dortů. Neobsahuje dráždivé látky, pro které je kakao pro mnoho lidí nepoživatelné, ale přirozený cukr, vitaminy skupiny B, 3x více vápníku než mléko, hořčík, železo, mangan, měď. Je přirozeně sladký, takže pokrmy z něj připravované nevyžadují doslazování cukrem (má 46% přirozeného cukru), je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu) a oproti kakau má méně kalorií a mnohokrát méně tuku.
Vše je běžně k sehnání v prodejnách zdravé výživy.

27.07.2008

27. července 2008 v 10:23
no ahojky zlatíčka:)..teda dneska jsem na sebe pyšná...v 7ráno jsem se dokopala k tomu že jsem vzala mp4 a šla běhat,sice jsem vydržela jen 10minut ale pro začátek to newa..denně si budu přidávat...musela sem stím začít..protože i když jím střídmě tak kila nejdou dolu a já jsem z toho nesvá:(a závidím spoustě z vás jaxe vám daří..držte se dál holčiny moje...já si dneska dám už jen opalovací den:)jinak nová rubrika pro vás co sní o modelingu...budu vám tam dávat článečky..a tady máme dominiku kadlčkovou..tu holku miluju ale snad ještě víc nenávidím za to jak je hezká a štíhlá:D
snídaně:2rýž.chlebíčky+sýr+bílý jogurt s hrstí vloček
svařina: -
oběd:dušené kuřecí prso+dušená zelenina
svačina: -
večeře:grahamová večka

pohankoví nákyp s ovocem:)

27. července 2008 v 10:15
icočas: 60 min. i s pečením | icoobtížnost: střední
Tento nákyp si zaručeně získá i odpůrce zdravé výživy :-). Může posloužit jako sladký oběd, odpolední svačinka či jako zákusek.

Suroviny:

  • 400 g neloupané pohanky
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 250 g ovoce (nejlépe kompotovaného - broskve, jahody, švestky…)
  • trocha rostlinného másla na vymazání formy (je-li potřeba)
forma
  • citronová kůra
  • sůl
  • může být i strouhaný kokos

Postup:

Pohanku spaříme horkou vodou (vodu můžeme rychle uvařit v rychlovarné konvici). Poté ji přesypeme do hrnce a zalijeme vodou, mírně osolíme a dusíme asi 10 minut (dokud do sebe vodu nenasákne). Mezitím si vymažeme formu nebo pekáč máslem a můžeme vysypat bohatě strouhaným kokosem. Také si nakrájíme ovoce, které do nákypu použijeme. Šťávu z kompotu nemusíme vylévat, může nám posloužit jako poleva na nákyp před podáváním. Vyšleháme si i vejce s cukrem do pěny, kterou pak vmícháme do vlažné pohanky. Na závěr ochutíme citrónovou kůrou z předem omytého citrónu.
Poloviny této hmoty vlijeme do připravené formy. Poklademe nakrájeným ovocem a zalijeme druhou částí hmoty. Nakonec dáme formu do horké trouby a pečeme asi 30 minut.
Při servírování můžeme kousky nákypu polévat šťávou z kompotovaného ovoce

co obnáší modeling?

27. července 2008 v 10:09
V současné době jsou ve společnosti stanoveny jak ženské, tak mužské ideály krásy - ženy mají být krásné a něžné, muži silní a nezávislí.
Každá doba má svůj ideál krásy, který je přirozený do té doby, dokud nezačne poškozovat tělo a psychiku. Přijímat ho je dobré, dokud nám přináší estetický požitek, a tak nás obohacuje. V dnešní době se ale rozvinul do podoby módního diktátu, který klade obrovské nároky na obě pohlaví. Vytváření vlastní image nevychází z osobních hodnot jednotlivce, ale z tlaku společnosti.
Dochází tak k paradoxu, že ačkoliv je ideál ženské i mužské krásy v představách žen i mužů odlišný od ideálu mediálně vytvořeného, mnozí lidé jej vědomě či podvědomě touží napodobit. To je však přirozenou cestou téměř nemožné.
Snaha o přizpůsobení se je nejen zdrojem komplexu méněcennosti, ale vede i k nepřirozeným zásahům do lidského těla - plastickým operacím a může ústit až v psychické poruchy jako jsou mentální anorexie a bulimie.
Média
Vytvářejí a upevňují stereotypní obraz ženy a jejích rolí ve společnosti. Žena je představována převážně ve dvou podobách: jako opora muže, jemuž vytváří zázemí a domácí pohodu, anebo jako sexuální objekt, který má připoutat pozornost k nabízeným produktům. Existuje sice ještě třetí model ženy - manažerky, podnikatelky, ženy ve významném společenském postavení - ten je však pro běžnou ženu téměř nedosažitelný. Ve všech třech případech je žena prezentována jako šťastná a bezstarostná bytost. O každodenních problémech jejího života, domácím násilí, nejrůznějších formách diskriminace a ponižování se média v podstatě nezmiňují. Za každým zářivým úsměvem se ale skrývají hodiny dřiny, přemáhání a podřizování se nesmyslným společenským konvencím. Realita se vytrácí.
Reklama
Jedním z mediálních prostředků, který nás pronásleduje téměř na každém kroku je reklama. Snaží se nám prodat výrobky od kartáčku na zuby s ohebnou hlavou po super luxusní Mercedes či novou střechu na dům. Je neoddělitelnou součástí světa, který nás obklopuje a většina z nás ji bere jako samozřejmost, v lepším případě jako nutné zlo.
Když se však na reklamu podíváme z jiné stránky, zjistíme, že je v ní žena v mnoha ohledech zneužívána. Reklama, v níž se objevují ženy, je dvojí - cílená na ženy a cílená na muže. První role, tzv. přirozená, znázorňuje ženu v jejím společností určeném prostředí: jako starostlivou matku, která se rozhoduje, jaké plenky jsou nejlepší pro jejího novorozence, jako pečlivou hospodyňku s novým jemným jarem, která je nejšťastnější, když může žehlit novou napařovací žehličkou, vytírat podlahu třikrát denně, luxovat roztoče, prát s novým zaručeným pracím prostředkem (ovšem i v tom ji musí poradit muž - odborník) a navrch mazat celé rodině chléb novým taveným sýrem bez tuku.
Dalším druhem reklamy cílené na ženy jsou reklamy na kosmetiku a různé jiné zkrášlovací prostředky, kterými okouzlí každého muže a žádný jí neodolá. Jinými slovy řečeno, když nebudete používat prostředek, který z vás udělá krásku z titulní stránky, žádný pořádný muž o vás ani okem nezavadí. V tomto ohledu jsou nepřekonatelné reklamy na hubnoucí přípravky. Slogany typu Zhubla jsem třicet kilo a potkala jsem skvělého muže jsou naprostým popřením ženské i mužské přirozenosti a přirozené krásy jako celku a jsou otevřeným projevem sexismu. Říkají ženě, jak má vypadat, aby byla společensky přijatelná.
Druhá úloha ženy v reklamě je role sexuálního objektu nebo součásti nabízeného zboží. Tento typ reklamy je cílený na muže. Reklamy na silikonová lepidla na dlaždičky, na pánské časopisy či na auta, ve kterých se převážně objevují dívky s mírami 90-60-90, v podstatě mužům říkají: Kup si toto auto, tento časopis, tenhle alkohol a ženy tě budou chtít, dokonce ti vlezou až do postele.
Je nutné si nebezpečí reklamy uvědomit dříve, než ve společnosti zakoření již tak dost silný pocit falešného ideálu krásy, popření lidské přirozenosti, rasismu a xenofobie.
Zdraví
Současná společnost nutí ženy přizpůsobovat se nepřirozenému ideálu krásy, který je však pro většinu nedosažitelný. Působí negativně na psychiku a potažmo na fyzické zdraví. Duševní obtíže začínají snížením sebevědomí, osobnostní nejistotou a pocity méněcennosti, ústí však do chronických depresí a mohou skončit až tak závažnými onemocněními, jako jsou mentální anorexie a bulimie.
Mentální anorexie je onemocnění, které postihuje převážně mladé ženy a dívky. Ty se snaží zabránit tloustnutí, často jen domnělému, odmítají přijímat potravu, vyvolávají si zvracení. Dojde tak k vytvoření nechutenství, které se může střídat s obdobími bulimie - nezvladatelnými záchvaty žravosti a přejídání, které jsou současně provázeny snahou zabránit ztloustnutí pomocí zvracení a užívání projímadel. Dochází k výraznému snížení tělesné hmotnosti a ztrátě menstruačního krvácení. Často se objevují psychické změny - hysterické a neurotické rysy, lhavost apod. Nemoc může skončit celkovým metabolickým rozvratem organismu a smrtí.
Dalším nepřehlédnutelným aspektem negativního vlivu tzv. ideálu krásy na lidskou psychiku jsou nepřirozené zásahy do lidského těla v podobě plastických operací. Důkazem je množství zkrášlujících operací (nejčastěji úprava velikosti a tvaru prsou a liposukce), kterých je ročně vykonáno více než ostatních, zdraví zachraňujících operací. Současná společnost si už na možnost provádění takovýchto operací zvykla. Není nijak neobvyklé, že muž daruje partnerce k narozeninám úpravu prsou.
Extrémem je současný módní trend v Brazílii, kde dívky dostávají poukázku na operaci prsou už k 15. narozeninám.
Není nutné připomínat, že jakýkoli fyzický zásah do lidského těla, který není nezbytně nutný, je vždy nepřirozený a nezdravý a může být i životu nebezpečný. Někteří lidé řeší své problémy s nadváhou pomocí různých diet. Pakliže dodržují pravidla zdravé výživy v kombinaci s aktivním pohybem, je vše v pořádku. Bohužel ne všechny hubnoucí prostředky jsou vhodné. Při jejich používání může dojít k celkové podvýživě (a to i u osob s velkou nadváhou), která se projevuje celkovou tělesnou slabostí, únavou, selháváním životně důležitých orgánů a celkovým metabolickým rozvratem organismu, často provázeným psychickými poruchami, anorexií a končícím v mnoha případech smrtí.
Módní průmysl
Osmdesátá léta přinesla výraznou změnu v oblasti módy. Střední třída začala přejímat sociální návyky, které byly do té doby vyhrazeny pouze nejvyšším vrstvám. To mimo jiné umožnilo gigantický rozvoj výroby luxusních oděvů. Do této doby také spadá vznik kultu tzv. supermodelek. Koncem osmdesátých let se v oblasti módy objevuje kult štíhlosti. Miliony žen v zemích bohatého Severu jsou od té doby vystaveny srovnávání svého těla s postavami modelek, které jsou vybírány záměrně tak, aby se jejich vizáž zdála ženám nedosažitelná. Skutečně málokterá žena má fyzické předpoklady k tomu, aby při výšce 180ti centimetrů vážila 55 kilogramů. Je jí však prostřednictvím odvětví, jako je např. výroba dietních přípravků, poskytnuta iluze, že něčeho takového dosáhnout lze. Není náhoda, že výrobci oděvů a výrobci dietetických přípravků bývají majetkově propojeni! Logika věci je jasná: ukážeme vám oblečení, které nemůžete nosit, ale dáme vám naději, že jednou budete, když si koupíte naše dietetické přípravky. Tento stav pomáhají udržovat i další odvětví, která jsou na módní průmysl navázána: módní časopisy, modelingové agentury, fotografové.
Módní průmysl není bez vlivu ani na ženy ve třetím světe. Řada nejluxusnějších a tedy i nejdražších módních domů nakupuje ručně zpracovávaný materiál v rozvojových zemích střední a jihovýchodní Asie, kde je vyráběn, a to především ženami, za velice nízkou mzdu a v nevyhovujících pracovních podmínkách. Některé módní domy dokonce v těchto oblastech, díky neexistujícím pracovněprávním předpisům, nulové sebeorganizaci zaměstnanců a malým mzdovým nákladům, vyrábějí i takzvanou návrhářskou konfekci. Ženy ve třetím světě tak vyrábějí zboží, které si nikdy nebudou moci dovolit, ani kdyby chtěly.
Časopisy
Zejména takzvané ženské časopisy vysílají k ženám rozporuplné signály. Vedle časopisů tradičního typu (Vlasta, Katka), kde se klade důraz na roli ženy v domácnosti a rodině (např. rubriky o vaření, šití; také zdravotní a psychologické poradny), existuje též mnoho nových časopisů, adresovaných moderní či náročné ženě. Na jedné straně jako by zvyšovaly ženám sebevědomí, především v článcích o tom, jak být krásná, úspěšná a sexy, jak se prosadit, a na druhé straně však ženám přikazují, jak vypadat. Dávají falešný pocit svobodné volby, říkají sice: buď svá, ale zároveň nabízí jen jeden, pro většinu žen nedosažitelný vzhled - v jednom čísle časopisu najdete článek o tom, že mít jiné míry než 90-60-90 ještě není důvod k sebevraždě, a hned potom si přečtete na dalších dvaceti stranách, jak zhubnout. Z téměř všech stránek časopisů se dívají mladé, krásné, štíhlé až nezdravě vyhublé modelky, které navíc září dokonalým štěstím. Výzkumy prokázaly, že většina dívek v pubertě (asi 71%) velmi rychle ztrácí sebevědomí, protože neodpovídá mediálnímu obrazu dokonalé ženy, a jejich pokusy o dosažení takového vzhledu pak často končí vážnými zdravotními poruchami. Psychické problémy mohou přetrvat celý život. Většina fotografií modelek je však dodatečně upravena počítačem - paže, nohy a boky jsou zeštíhleny, odstín kůže změněn a oblečení upraveno tak, aby lépe padlo. Někdy jsou dokonce fotografie sestaveny z nejkrásnějších částí těl různých modelek a neskutečný ideál je hotov. Z těla se tak stává jakýsi předmět, s nímž je možno zcela libovolně manipulovat, aby vyhověl danému účelu.
Tak jako ženské časopisy radí ženám, jak muže úspěšně ulovit a svést, podávají časopisy pro muže v podstatě podobný návod, jak dosáhnout toho, aby se jim žena podřídila, aby jim zobala z ruky, přičemž články jsou velmi misogynní. Pánské časopisy také dále posilují stereotypní představy o správném muži. Ten se má zajímat o rychlá auta, nebezpečné sporty a krásné ženy; klade se důraz na jeho sílu, touhu vítězit a jistou nadřazenost. Není třeba říkat, že ani všem mužům takovýto model nevyhovuje, přesto je obecná představa o pravém muži tlačí k tomu, aby ji přijali a alespoň trochu se jí přizpůsobili - stejně tak jako představa o pravé ženě ovládá ženy.
Časopisy podávají srozumitelný návod, jak dosáhnout štěstí, úspěchu a přitažlivosti pro druhé pohlaví, navíc prostředky, jak toto vše získat, jsou snadno dostupné - stačí jen zajít do obchodu a koupit je: luxusní auto, drahé šaty, make-up nebo různé přípravky na hubnutí. A tak jako by se nám tu říkalo: štěstí je nadosah - neodpovídáš-li ideálu, je to jen tvou vlastní vinou.
Odmalička slýcháme, že krása není vším a důležitý je hlavně charakter. Bohužel, málokdy toto opravdu platí. Na pracovním trhu, ve společnosti i v partnerských vztazích jsou upřednostňováni lidé s vizáží, která se podobá mediálnímu standardu a schopnosti, kvalifikace a znalosti jsou pouze doplňujícím faktorem. Kde se stala chyba? Je na nás všech, abychom se pokusili stávající situaci změnit, protože i nám by se jednou mohlo stát, že bychom pro svůj životní cíl nemuseli být dostcatečně krásní.
Slovníček
misogynní: namířený proti ženám, obsahující skrytou nenávist proti ženám, touhu podmanit si je
země bohatého Severu: evropské a severoamerické kapitalistické země s konzumním způsobem života
sexismus: postoje, názory a chování vyjadřující nenávist k druhému pohlaví

Fotomodeling-JAK NA FOTKY?:)

27. července 2008 v 10:05
Taky se ti stává, že si na fotkách připadáš strašně, nebo tak bohužel opravdu vypadáš? Tak s tím je konec... je to jen špatnou fotkou! :-)
Jak vypadat na fotce dobře?
1. Záleží na prostředí - tam kde se fotíš by nemělo být příliš stínu a ,,fotograf " by tě neměl fotit příliš shora, nebo z dálky (abys nezapadla do obrazu do hrozného chaosu mnoha věcí).
2. Stůj rovně a hlavu měj spíš dopředu, když jí budeš zatahovat dozadu, udělá se ti podbradek!
3. Nedělej "Sýýýýr", jen se lehce a příjemně usměj!
4. Hlavu měj mírně na stranu od fotografa.
5. Očima se dívej cca 15 cm od objektivu (ne přímo do blesku :-))
6. Fotce sluší svěží volnost a proto bys neměla být příliš lesklá. Vol spíše přirozené barvy - pokud možno, neškodí volně rozpuštěná hříva upravená třeba sponečkama.

26.07.2008

26. července 2008 v 20:03
no ahojky zlatíčka moje..jak se vám daří?:)mě krásně..bez blití..s přítelem dneska v zoo:)...a všechno super:)...akorát se mi dělá zle z toho dusna..občas se mi těžce motá hlava že musim ležet a odpočívat..ale co..to přežiju:)přítel u mě pořád spí takže jsem docela vyčerpaná...dá to záhul vařit obídky,večeře,mezitim ukliizet a odolávat každohodinovejm sexuálním choutkám přítele(smích)...budu se snažit zase ozvat..jak se daří vám holky?koukám na vaše bločky..ale bohužel to moc nestíhám s komentíkama..nezlobte se:(
snídaně:3racio toustíky+sýr+bílý jogurt
svačina: -
oběd:2celozrnné rohlíky
svačina: -
večeře:celozrnná večka+syrovátkoví nápoj
Já tu nicole prostě miluju....